Umjesto 8 tvrđava nas košta minimalno 23 milijuna kuna, tko je kriv?

Umjesto 8 tvrđava nas košta minimalno 23 milijuna kuna, tko je kriv?

Tvrđava Sv. Ivana u Šibeniku je najveći projekt obnove kulturno povijesnih baštine Šibenika ali istovremeno jedan od najvećih propusta aktualne gradske vlasti.  Ugovor o obnovi Sv. Ivana je potpisan  još 2016. godine te je projekt trebao biti okončan u rujnu 2019. godine. Danas je svima jasno kako je u ovaj veliki projekt ukupne vrijednosti 49 milijuna kuna u popriličnom zakašnjenju. Za ovaj projekt je iz sredstava EU osigurano preko 41 milijun kuna dok je sufinanciranje grada Šibenika trebalo biti oko 8 milijuna kuna.

Zbog kašnjenja s provedbom projekta i raspisivanjem natječaja ovaj projekt će porezne obveznike koštati znatno više. Naime u međuvremenu su cijene građevinskih radova  otišle u astronomske visine. Da su u gradskoj upravi na vrijeme raspisali natječaje projekt bi građane koštao oko 8 milijuna kuna, a ovako znatno više. Troškove je teško procijeniti ali se približavaju iznosu od 23 milijuna kuna.

Računica je jasna, netko se razbacuje i neodgovorno postupa javnim novcem. Krivac je naravno aktualna gradska uprava koja umjesto da o svakoj kuni proračuna vodi računa tek tako zbog nerada potroši  ogromnih 15 milijuna kuna. Građane grada Šibenika se mora podsjetiti kako je istovremeno potpisan i ugovor o obnovi palače Galbiani koji je vodila Šibenska biskupija, a već dvije godine Šibenčani i njihovi gosti mogu uživati u sjajnom Interpretacijskom centru Katedrale sv. Jakova, Civitas sacra, dakle može se kad se hoće!