Od glave smrdi riba – nepoštivanje institucija u Hrvatskoj

Od glave smrdi riba – nepoštivanje institucija u Hrvatskoj

Strašna je spoznaja da u nepoštivanju institucija u Hrvatskoj prednjače oni koji vode državu!

„Nalaže se Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon“, stoji u Rješenju Ustavnog suda od 21. veljače 2017. Radi se, naravno, o Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, poznatijem kao Zakon o pobačaju. Međutim, Vlada Andreja Plenkovića i njegov eksponent u Hrvatskom saboru, Gordan Jandroković, nisu prstom maknuli da se ispoštuje OBVEZUJUĆA odluka Ustavnog suda. Jedino što je Gordan Jandroković napravio je slanje dopisa Ustavnom sudu nakon isteka roka od dvije godine u kojem bez pardona poručuje: „Prekid trudnoće je kompleksno etičko, medicinsko, znanstveno, svjetonazorsko i pravno pitanje“, pa se jednostavno nije učinilo ništa.

Zanimljivo je kako je Andrej Plenković preko koljena lomio HDZ kada je u pitanju bilo donošenje Istanbulske konvencije koju je podržao i čitav SDP, a kad je u pitanju Zakon kojim bi se mogao zaštititi život od njegovog začeća, Andreju Plenkoviću se ne žuri. Naravno, ovo nije slučajno, već je u skladu sa svjetonazorom predsjednika Vlade, a također u skladu s politikom i ideologijom SDP-a.

S obzirom da je Plenković bio dosta hrabar po pitanju Istanbulske konvencije i pokazao da je iznimno liberalnih stavova i da mu nije stalo do konzervativnih glasača, mogao bi opet to potvrditi pa sa SDP-om, kao što je napravio kod Istanbulske, donijeti Zakon o pobačaju. Ili, ako je demokršćanin, zaštititi život.

Zanimljivo je kako Ustavni sud šuti. Naime, od predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske Miroslava Šeparovića nismo čuli nikakav komentar na nepoštivanje rokova zadatih u Rješenju. Dakle, bez obzira na kojoj ideološkoj strani bili, na onoj koja se bori za zaštitu života ili na strani pobačaja, svakoga u Hrvatskoj mora zabrinuti ovakvo bezobrazno nepoštivanje institucija. Ovakvom ponašanju predsjednika Vlade, predsjednika Sabora i predsjednika Ustavnog suda jednostavno se jednom zauvijek treba reći DOSTA!

Foto: HRT screenshot