Hrvatska i Šibenik bez djece neće postojati!

Hrvatska i Šibenik bez djece neće postojati!

Najveći problem  današnjeg Šibenika i moderne Hrvatske je demografska katastrofa s kojom smo suočeni. Nažalost ovoj temi nije pragmatično govoriti jer grad Šibenik i Šibensko-kninska županija nažalost prednjače po lošim demografskim brojkama.

Za razliku od onih koji su samo deklarativno za demografsku obnovu, a ne rade ništa po tom pitanju Hrvatski suverenisti po pitanju Šibensko-kninske županije i grada Šibenika nude konkretna rješenja.

U Šibeniku je minus uzrokovan prirodnim kretanjem stanovništva, odnosno prirodnim padom oko 200 stanovnika godišnje. Naime u Šibeniku se godišnje rodi dvjestotinjak djece manje nego što je godišnji mortalitet. Ako uzmemo u obzir migracije onda je demografski minus oko 500 stanovnika godišnje.

Brojke u čitavoj Šibensko-kninskoj županiji slijede ovaj trend, stoga Hrvatski suverenisti predlažu povećanje naknade koja se dobiva za svako rođeno dijete. Prijedlog je da za svako prvo dijete u obitelji Grad donira 5.000 kuna, za drugo 10.000 kuna, a za treće dijete 20.000 kuna. Visina stalne mjesečne pomoći za treće i svako daljnje dijete trebala bi iznositi 1.000 kuna mjesečno za razdoblje do desete godine djetetova života.

Ovakvo povećanje demografskih stimulacija bi opteretilo proračun grada Šibenika sa svega 4% proračunskih sredstava.