Dosta je hrvatsko-srpske trgovačke koalicije

Dosta je hrvatsko-srpske trgovačke koalicije

Hrvatsko-srpska trgovačka koalicija vlada Hrvatskom već nekoliko godina, a najveći uspjeh te Vlade je predsjedanje Vijećem Europske unije koje Hrvatska nije mogla izbjeći. Odluka da će Hrvatska predsjedati Vijećem EU od početka siječnja 2020. godine službeno je donesena još 26. srpnja 2016., dakle za vrijeme Vlade predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića, kada je prvi čovjek HDZ-a bio Tomislav Karamarko. Treba jasno reći kako predsjedanje nije nikakav vanjskopolitički uspjeh, već obična rotacija unutar država članica, a Andrej Plenković nije zaslužan za njega.

Andrej Plenković se u svom izlaganju pozvao na kršćanske korijene Europe i Hrvatske, međutim na pitanje kako se kao političar koji se deklarativno zalaže za kršćanki identitet misli zauzeti za donošenje zakona koji su sukladni onome što kršćanstvo propovijeda, Andrej Plenković odgovara da će uskoro porazgovarati s predstavnicima Vijeća Biskupskih konferencija zemalja članica EU (COMECE).

Ministrica Divjak bez obzira na brojne afere koje su vezane uz njezino ministarstvo i dalje želi, naravno uz punu podršku Andreja Plenkovića kupovati nepotrebne tablete državnim novcem, a onda će zajedno sa svojom strankom u nestajanju HNS-om, zauvijek napustiti hrvatsku politiku.

U Okviru predsjedanja posebno zanimljivo će biti pratiti Konferenciju o budućnosti Europe koju će voditi Dubravka Šuica koja je potpredsjednica Europske komisije za demografiju. Nadamo se da neće pokušati prezentirati “uspješne” demografske mjere koje primjenjuje Hrvatska jer bi taj dan za sudionike konferencije bio slobodan dan.