Zekanović u Saboru: Zbog Big brothera Šibenik je zadužen kao Grčka

Zekanović u Saboru: Zbog Big brothera Šibenik je zadužen kao Grčka

Danas je opet Šibenik bio tema rasprave u Hrvatskom saboru, naime saborski zastupnik Hrvoje Zekanović i kandidat za gradonačelnika Šibenika je u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista upozorio na nepotrebna zaduživanja i izdatke u Gradu Šibeniku, koji nisu primjereni stvarnim potrebama građana.

„Nekoć se, kad se govorilo o zaduženosti, koristio sinonim zadužen kao Argentina, zadužen kao Grčka, a danas će se vjerojatno govoriti zadužen kao Hrvatska, zadužen kao Europska unija ili zadužen kao Šibenik“ – upozorio je Zekanović, pojasnivši da postoje jedinice lokalne samouprave koje uopće nisu u dugu, kao što je Grad Vukovar koji nije dužan jer gradonačelnik Penava i njegov zamjenik Pavliček odgovorno upravljaju gradskim novcem.

Zekanović je naglasio da nitko ne zna koliko je Šibenik zadužen, jer se dugovi gomilaju iz godine u godinu, ali se okvirno radi o preko stotinu milijuna kuna. Umjesto za socijalu i nužnu infrastrukturu, Grad Šibenik se sada zadužuje za sustav video nadzora od deset milijuna kuna.

„Mi ćemo u Šibeniku imati „Big Brother“ koji će Šibenčani plaćati godinama, s kamatama. Kome to treba? Tko god će šetati ulicama Šibenika bit će praćen od nekoga ili nečega, u svakom trenutku“ – rekao je kandidat za gradonačelnika Šibenika Zekanović, dodavši da nitko nije protiv sigurnosti, ali da takav sustav nije potreban u trenutku kad čitav svijet grca u ekonomskoj krizi.

Zekanović se također osvrnuo na činjenicu da država financira visoka učilišta, odnosno fakultete, osim u slučaju privatnih sveučilišta, a samo u Šibeniku jedan fakultet, jedan studij gotovo u potpunosti financira lokalna samouprava – Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora.

„Je li Šibenik toliko bogat grad da radi nešto što nijedna druga jedinica lokalne samouprave ne radi“ – upitao je Zekanović uz objašnjenje da se tu ne radi o nekoj manjoj financijskoj pomoći, već o šest godina sufinanciranja milijunima kuna.

„Netko se razbacuje proračunskim novcem, a imenom i prezimenom to je gradonačelnik Šibenika Željko Burić koji na neodgovoran način raspolaže gradskim novcem“ – zaključio je Zekanović.