Novi Šibenik – Korak u budućnost (Batižele), Eppur si muove

Novi Šibenik – Korak u budućnost (Batižele), Eppur si muove

Nakon sastanka s ministrom Horvatom u gradskoj upravi Grada Šibenika  nisam sudjelovao na tiskovnoj konferenciji zbog drugih unaprijed dogovorenih obveza. Kako bi se izbjegle razne medijske interpretacije aktivnosti vezanih uz Batižele evo jedna mala pro memoria zadnjih događanja vezanih uz projekt Batižele s moje strane.

Već nekoliko dana nakon drugog kruga lokalnih izbora koji su bili 30. svibnja bilo je jasno da ćemo mi Hrvatski suverenisti vjerojatno participirati u lokalnoj vlasti u gradu Šibeniku. Ono što smo napravili već na prvoj sjednici Gradskog vijeća, bez obzira što će neki pokušati prikazati na drugačiji način ipak je bitno drugačije od svih ostalih koalicija, suradnji i kohabitacija…

Naš interes je naravno cjelokupni razvoj našeg grada i prosperitet građana, ali ipak moram naglasiti kako je naš fokus usredotočen na razvoj projekta Novi Šibenik – Korak u budućnost (Batižele). Za one koji ne znaju Batižele d.o.o. ne zapošljavaju djelatnike, ne dijele se sinekure ali ovaj projekt je naš veliki profesionalni i politički izazov. Drago mi je da su gradonačelnik i ministar suglasni s dinamikom koju smo predložili te im još jednom hvala na razumijevanju važnosti ovog projekta. Također još jednom moram zahvaliti gradonačelniku Buriću i njegovom zamjeniku Mileti na odvažnosti što su na prvoj sjednici Gradskog vijeća na naš prijedlog omogućili da donesemo odluku o raspisivanju međunarodnog javnog poziva za iskaz interesa.

Na toj sjednici sam naglasio kako nisam siguran hoće li se za ovaj projekt javiti kvalitetni i ozbiljni investitori, ali vrijeme je da se pokuša. Zanimljivo je da sam u zadnjih mjesec dana kao zagovornik ovog projekta imao priliku razgovarati s cijelim nizom uglavnom stranih potencijalnih investitora.
Evo mali podsjetnik za sudionike sastanka:

Okvirna dinamika razvoja projekta Novi Šibenik – Korak u budućnost
• 1.8. – 29.10.2021. – Otvoren je javni poziv za iskaz interesa
• studeni 2021. – lipanj 2022. – Eventualno usklađivanje prostorno-planske dokumentacije, proglašenje granice pomorskog dobra…
• Lipanj – kolovoz 2022. – Raspisivanje javnog natječaja
• Rujan- listopad 2022. – Odabir investitora te potpisivanje ugovora
• listopad 2022. – travanj 2023. – Izrada UPU-a (urbanistički plan uređenja)
• travanj 2023. – prosinac 2023. – Dozvole
• siječanj 2024. Početak radova
Mnogi ljudi iz struke tvrde da je ovaj plan previše ambiciozan, ali iskustvo me uči kako je bolje postaviti teži cilj. Napominjem kako je ovo samo mali dio predviđenih aktivnosti, a mnoge se mogu izvoditi istovremeno, a neke i ubrzati.
Naravno da će biti puno posla i prepreka, međutim siguran sam da se predanošću i radom ovaj projekt može realizirati.

Eppur si muove, odnosno “ipak se kreće”